Over klank

Muziek horen wij in het algemeen als geheel, wat op zichzelf al een wonderlijk gebeuren is, ze is immers opgebouwd uit vele verschillende klanken. Wanneer je dit geheel uit elkaar gaat halen, dan blijkt elke klank afzonderlijk een enorme variatie aan vibraties, klankkleuren en boventonen te hebben.
Niet alleen hoorbaar, maar vaak ook voelbaar. Dit laatste geldt voor vrijwel alle instrumenten, heel duidelijk waarneembaar, ook voor de leek, is dit bij de lang doorklinkende instrumenten zoals gongs en klankschalen.

Het is fascinerend hoe diep en direct klanken ons kunnen raken en op ons kunnen inwerken; wij beleven altijd iets aan klank. Voor de een is dat een beleving van ontspanning, van levendigheid, vrolijkheid, of vreugde. De ander beleeft opeens sterk zijn of haar lichaam, wordt zich juist bewust van moeheid, van pijntjes, spanningen, irritatie, of wordt geraakt in een bepaalde emotie.
Door de verschillende soorten klanken op je in te laten werken kunnen onbewuste en onbekende delen van jezelf aan het licht komen. Je deze gebieden bewust worden kan heel inzichtgevend zijn.
"Muziek is stilte en klank, die samen door de ruimte dansen"
Olivea Dewhurst-Maddock